Ülkemize olan yakın coğrafyası ve Türkiye’ye benzer kültür yapısı göz önüne alındığında İran, mutlaka gidilmesi gereken ülkelerden biri olarak görülmektedir. Ülkemize kara sınırı olan bu ülke, turistler için son derece güzel tarihi ve kültürel mekanlara sahip olmakla birlikte mutlaka görülmesi gereken yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde hemen İran uçak bileti alarak bu benzersiz tarihi ve kültürel güzelliklere bir adım daha yaklaşabilir ve İran bavulunuza hazırlamaya başlayabilirsiniz.İran hem müslüman bir ülke hem de tarihi çok eskilere dayanan bir medeniyet olması sebebiyle pek çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerlerinden dolayı yıl boyu turist almaktadır. Bu yazıda bu tarihi ve kültürel bölgeler ile ilgili kısaca bilgi verilecektir.

Bazar – Bozurg (Büyük Pazar)

Tahran’ın en büyük pazarı olan bu alan, İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya benzemektedir. Bu anlamda şehrin ekonomisinin kalbinin bu alanda attığını söylemek yanlış olmayacaktır. Pazar içerisinde İran’a ait pek çok kültürel değer görülebilmekte ve adeta ülke boyu gezilse görüleceklerin bir örneğini oluşturmaktadır. Bu nedenle İran’a yapılacak gezilerde bu pazara uğramak mutlaka gerekmektedir.

Ulusal Halı Müzesi

 Bu müze ünlü İran halılarının görülebileceği en iyi müzelerden biridir. Müzede 16. yüzyıldan kalma en seçme halılar görülmekte ve müze Lale Parkı’nın kuzeyinde yer almaktadır. İran’ın kültürel motiflerini görmek isteyen turistlerin mutlaka uğraması gereken alanlardan biri bu müze olmaktadır.

Sa’dabat Sarayı Müzesi

 Tahran’ın kuzeyinde ve şehir merkezine oldukça uzak bir lokasyon da bulunan saray, Şah Rıza Pehlevi’nin ikamet adresi olmaktaydı. Son Şah’ın yaşantısının izlerinin görüldüğü bu sarayda 18 farklı müze bulunmaktadır. Müzelerin hepsi aynı anda açık olmamak ile birlikte gitmeden önce mutlaka kısa bir tarih okuması yapılması tavsiye edilmektedir.

Arkeoloji Müzesi

İran’ın tarihinin milattan önce 4000’li yıllara kadar gittiğinden bahsedilmişti, işte bu müze bunun bir kanıtı niteliğinde olmaktadır. Suş şehrinde bulunmuş olan Hammurabi Kanunları’ı bu müzede bulunmak ile birlikte tuzlu bir ortamda öldüğü için günümüze kadar neredeyse bozulmadan gelmiş olan tuz adam da bu müzede bulunmaktadır.

Özgürlük Anıtı

 Anıt 1971 yılında Pers İmparatorluğu’nun kuruluşunun 2500. yılı sebebiyle yapılmıştır. Anıtta 2500 adet taş bulunmak ile birlikte bunlar yüz yüze bakmaktadır. Anıtın içerisinde İran Müzesi bulunmakta ve en üst katında eşsiz bir Tahran manzarası bulunmaktadır.

Tebriz Kapalı Çarşısı

7000 den fazla dükkan ve 24 kervansaray bulunan yapı, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak korumaya alınmıştır. Tarihe tanıklık eden Tebriz Kapalı Çarşısı eski tarihlerden beri süregelen ticaret durumunu korumaktadır. Baharat, altın takılar ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Şairler Mezarlığı

İran halkı şair ve şiir oldukça önemli bir yerde bulunuyor. Anıta girdiğiniz anda halkın ne kadar çok önem verdiğini şairlerin heykellerinin sizi karşılamasından anlıyorsunuz. Akşam saatlerinde müzikler ve şiirler eşliğinde tüm şairler burada anılır.

Sultanahmet Camii

 Cihanşah Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii Tebriz, Kara Koyunlular'ın beş asır önce hüküm sürdüğü dönemde inşa edilmiştir. Hem adını hem de ününü duvarlarını örten güzel lazuli çini işçiliğine borçludur. Ne yazık ki, bu süslemeler, hem doğal hem de insan yapımı nedenlerden dolayı önemli hasarlar almıştır.

Kategoriler: Seyahat Rehberi